Nový stavební zákon: jaké zásadní změny přinese?

Od 1. 7. 2024 je účinná novela stavebního zákona - jak se konkrétně dotkne světa glampingu a tiny housů?

Novela stavebního zákona

V komunitě tiny housů a glampingu teď často dochází k šíření mylných interpretací v souvislosti s novelou stavebního zákona. Po přečtení tohoto článku snad vše bude jasnější.

S jakými stavbami nemusíte na stavební úřad?

V zákoně jsou definovány stavby, které nepotřebují „papírování“. Jsou označeny jako Drobné stavby. To, co nás zajímá, je hlavně toto:

A) Stavba do 40 m2 zastavěné plochy a do 5 m výšky s nejvýše jedním nadzemním podlažím, podsklepená nejvýše do hloubky 3 m, na pozemku rodinného domu nebo stavby pro rodinnou rekreaci, která souvisí s bydlením nebo rodinnou rekreací, a nejde o stavbu pro podnikatelskou činnost, která je umisťována v odstupové vzdálenosti od hranic pozemků nejméně 2 m a plocha části pozemku schopného vsakovat dešťové vody po jejím umístění bude nejméně 50 % z celkové plochy pozemku rodinného domu nebo stavby pro rodinnou rekreaci.

Co to prakticky znamená: pokud už na pozemku stojí stavba k bydlení nebo k rekreaci, můžete si bez papíru postavit vedlejší stavbu do 40 m2 (ta byla původně jen do 25 m2). Tedy nemůžete si postavit stavbu do 40 m2 na pozemku, kde ještě vůbec nic nestojí a není tam nic schváleno.

Všimněte si ještě i té poznámky “nejde o stavbu pro podnikatelskou činnost”. Tento zákon doplňuje ještě Vyhláška 146 o požadavcích na výstavbu, a tam se v § 10 píše: “Na pozemku rodinného domu lze umístit jednu stavbu pro podnikatelskou činnost do 40 m2 zastavěné plochy a 5 m výšky s nejvýše 1 nadzemním podlažím a s 1 podzemním podlažím; odstavec 1 tímto není dotčen. “ Podnikání je i glamping — poskytujete ubytovací služby. Tedy u rodinného domu si “glamping” jako vedlejší stavbu bez papírů pořídit můžete, u rekreačního domu už ne.

Ale pozor! Obecně je potřeba říct, že ideálně, pokud chcete mít vše legální, si chcete pořídit glamping vždy s “nějakým papírem”, protože byste správně měli označit provozovnu. Objekt by měl mít nějaké označení, aby šel i správně pojistit a splnil všechna kritéria. Proto doporučuji vždy jít na stavební úřad, i když nemusíte. A alespoň víte, že máte díky těmto “podmínkám” jistotu, že vám stavbu povolí. Jen to tedy bude nějaké ty papíry vyžadovat.

B) Stavba, včetně základové konstrukce, do 55 m2 zastavěné plochy a do 4 m výšky na pozemku, který je určen rozhodnutím o povolení záměru, územním plánem s prvky regulačního plánu nebo regulačním plánem pro způsob využití jako plochy rekreace, která je umisťována v odstupové vzdálenosti od hranic pozemků nejméně 2 m a plocha části pozemku schopného vsakovat dešťové vody po jejím umístění bude nejméně 50 % z celkové plochy pozemku.

Co to prakticky znamená: můžete si postavit na pozemku, který je určen pro rekreaci, stavbu pro rekreaci do 55m2. Ale pozor, územní plán dané obce musí být „s prvky regulačního plánu“, což ne každý je. A je tedy nutné územní plán dodržet, tedy to, jak bude stavba vypadat a případně i její umístění, pokud bude definováno. Zároveň pozor na další omezení, jako jsou třeba ochranná pásma lesa, vody atd. Pokud tedy dodržíte tyto podmínky, nepotřebujete se stavebním úřadem nic projednávat.

Zajímá vás více informací o stavebním zákonu? Přečtěte si celý článek ZDE.

Článek jsme pro vás připravili ve spolupráci s kodu.cz - expertem na legislativu, úřady i celý proces od výběru tiny housu, přes financování až po finální realizaci.

Newsletter

Nechcete si nechat ujít žádnou novinku ze světa glampingu? Objevujte novinky přímo ve vaší e-mailové schránce.

Tato stránka je chráněna službou reCAPTCHA a Google.Platí Ochrana soukromí a smluvní podmínky.